Türkiye’de çok sayıda bireysel kullanıcının dosyalarını sakladığı depolama servislerinin girişimciler ve şirketler tarafından da yoğun bir şekilde kullanıldığını belirten Aksünger, Berat Albayrak’ın RedHack tarafından ele geçirilen emaillerini kimse görmesin diye milyonlarca insanın mağdur edildiğini, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu açıkladı.
Aksünger, “Yapılan engelleme dosyaların yayılmasını durduramaz. Bunu bizim gibi devlet kurumları da biliyor, ancak iktidar baskısı nedeniyle bir şeyler yapmaya çalışıyorlar” dedi.
Herkes Bir Şekilde Bulut Depolama Servislerinden Faydalanıyor
Bulut depolama hizmetlerinin artık işletim sistemlerinin doğal bir parçası haline geldiğine dikkat çeken Aksünger, “Örnek vermek gerekirse, Google Drive depolama servisi, diğer Google hizmetleri ve Android telefonlarla entegre çalışır, Google hesabıyla Android kullanan ve otomatik yedeklemeyi açan herkes bu servislerden bir şekilde faydalanmış olur. Bugünkü engellemenin devam etmesi halinde bireysel kullanıcılar ciddi problemler yaşayacak” dedi.
Aksünger, iş dünyasında başta dosya paylaşımı olmak üzere birçok farklı kullanım alanıyla hayati önemi olan bulut depolama servislerini toptan engellemenin Türkiye’nin içinde bulunduğu baskıcı ortamın bir yansıması olarak görülebileceğini söyledi. “Yurtdışındaki iş ortaklarıyla bulut depolama üzerinden çalışan şirketlerin bu durumu yabancı yatırımcılara açıklamakta zorlanacağını düşünüyoruz” diyerek devam eden Aksünger, akademisyen ve araştırmacıların, özellikle uluslararası projelerde bu tür hizmetler üzerinden ortak çalışma yaptığını, bu yasakların akademiyi de olumsuz etkileyeceğini söyledi.
GitHub Dünya Çapında Bir Kod Paylaşım Sitesi
GitHub’ın yazılımcıların en çok kullandığı açık kaynak ve sosyal programlama sitesi olmanın yanı sıra, ücretli hizmetlerini on binlerce şirketin kullandığı bir platform olduğunun altını çizen Aksünger, hem buradan hizmet alan şirketler, hem de açık kaynak dünyasından faydalanarak yeni yazılımlar geliştiren kişi ve kurumların bu engellemeden mağdur olacağını açıkladı. Türkiye’de devlet kurumları da dahil programlamayla ilgilenen hemen herkes GitHub’da paylaşılan kodlardan faydalanarak yazılım geliştiriyor.
VPN Kullanımı Sürekli Artıyor
Türkiye’de özellikle tecrübeli ve teknolojiye hakim kullanıcılar arasında sanal özel ağ, yani VPN kullanımının sürekli arttığını açıklayan Aksünger, “bireyler ve kurumlar hem gizlilik ve engelleri aşmak amacıyla, hem de güvenlik açısından yabancı VPN servislerine her geçen gün daha çok para harcıyor, ülke bu saçmalıklar yüzünden döviz kaybediyor”, dedi.
Aksünger, tecrübesiz kullanıcıların güvenli olmayan VPN servislerini kullanarak başka tehlikelerle karşılaşabileceğini, hükümetin yasakçı uygulamalarla kullanıcıları bilerek veya bilmeden risk almaya zorladığını belirterek, bireysel kullanıcıların engelleri aşmak amacıyla VPN kullanmaya yönelmesi halinde, dikkatle araştırarak güvenilir şirketlerden hizmet almasını önerdi.