Türkiye de her yerde karşımıza çıkan iş bilmez yönetim anlayışı, kendisini spor konusunda da göstermektedir. Türkiye’nin her yerine futbol maçlarının oynanacağı 30.000 ile 50.000 seyirci kapasiteli stadyumlar ile basketbol maçlarının oynanacağı 15.000 ile 25.000 seyirci kapasiteli basketbol salonları yapıldı.
Eski tesisler yıkıldı. İlk iş olarak, ATATÜRK isimleri Arena olarak değiştirildi. Yeni yapılan stadyumlar ile basketbol salonlarının yerlerine Alış Veriş Merkezleri açıldı.
Aslında buraya kadar eleştirilecek bir şey yok gibi görünse de, iş bilmezlik asıl burada başlıyor. Günümüzdeki iktidarın anlamakta zorlandığı en önemli şey yatırımın taşa toprağa değil, insana yapılmasının gerekliliğidir.
Mevcut tesisler yıkıldı. Yenileri yapıldı. İsimleri değiştirildi.
Aynı parayla, alt yapıların geliştirilmesi ve genç Türk insanlarının spora kazandırılması hiç düşünülmedi.
Koca koca stadyumlara 50.000 kişiyi doldurtup futbolda 22 kişinin top oynamasını veya basketbolda 10 kişinin top oynamasını izlettirerek sporun gelişmesini beklediler. Böylece o kadar trajikomik bir durum yaratıldı ki,
Öncelikle insanlar, stadyumları doldurdu. Maçları izledi. Fakat karşılaşan takımların içerisinde Türk sporcular olmadığını veya çok az sayıda olduğunu fark etti.
Peki neden?
Çünkü, spor salonu bulunmayan okullara spor salonu yapmak ve alt yapılarda genç ve yeni yetiştirilecek sporcular için harcanması gereken paralarla koca koca stadyumlar yapılmıştı. Artık yeni sporcu yetiştirilmesi imkansız bir hal almıştı. Türk sporcu bulamayan kulüpler gene Türk milletinin parasıyla Türkiye’yi yabancı sporcu cenneti haline çevirmişti.
Aşağıda futbol ve basketbolda kulüplerimizde bulunan yabancı sporcu sayılarını yazdım. Bilmeyenler için belirtmek isterim. Futbol 11, Basketbol 5 kişi ile oynanmaktadır. Aşağıdaki sporcu sayıları hemen hemen her spor branşı için aynı seviyededir
ÜLKEMİZDE KULÜPLERİMİZDE BULUNAN YABANCI SPORCU SAYILARI
FUTBOL BASKETBOL
Adanaspor 10 Anadolu Efes 8
Alanyaspor 14 Banvit 6
Akhisar Belediyespor 10 Best Balıkesir 8
Antalyaspor 17 Beşiktaş 6
Başakşehirspor Kulübü 10 Darüşşafaka 8
Beşiktaş 10 Büyükçekmece 8
Bursaspor 10 Fenerbahçe 8
Fenerbahçe 11 Galatasaray 7
Galatasaray 11 Gaziantep 6
Gaziantep spor 8 TED Ankara 5
Gençlerbirliği 12 İstanbul BBSK 6
Kardemir Karabükspor 15 Muratbey Uşak 7
Kasımpaşaspor 10 Karşıyaka 6
Kayserispor 9 Tofaş 6
Konyaspor 10 Trabzonspor 7
Osmanlıspor 16 Yeşil Giresunspor 5
Çaykur Rizespor 14
Trabzonspor 11
Şimdi soru şu, genç ve başarılı Türk sporcuları nasıl yetiştirilecektir. Uluslararası karşılaşmalarda Türk milli takımları nasıl başarılı olacaktır. Yanlış milli eğitim politikaları ile bilimsel olarak sınıfta kalan Türkiye, spor konusunda da aynı durumu yaşamaktadır.
Yazımı, spor tesislerinden ismi kaldırılan ama şuan ülkemizi yönetmeye çalışanların binlerce yıl önünde düşünme becerisine sahip Atatürk’ün sporla ilgili söylediği şu sözlerle bitirmek istiyorum.
“Türk sosyal bünyesinde spor hareketlerini düzenlemekle görevli olanlar, Türk çocuklarının spor hayatını yükseltmeyi düşünürken, sadece gösteriş için herhangi bir yarışmada kazanmak emeliyle bir spor çizmezler. Esas olan, bütün, her yaştaki Türkler için beden eğitimi sağlamaktır."