İki insan arasında olumsuzlama ilişkisi ortaya çıkınca hainlik meydana gelir. Bu durumda bir insan kendini olumlamak için diğer insanı hainlik aracılığla olumsuzlar.
Bugünlerde hainlik çok ilgi çekiyor çünkü artık hayatın her alanında hainler kendilerini insanlara dayatıyor ve bu duruma bir çözüm getiriyor. Peki, insanlar hainlikten ne anlamalılar? Her insan şunu anlamalıdır ki, hainlik insanın hem hayatta kalmasını hem de hayattan kaymasını sağlar!
Hain, başkalarını üzmekten, onlara zarar vermekten ve iyilik yapanlara kötülük yapmaktan hoşlanan kişidir. O, kötü niyet taşır, zarar verici amaçlara sahiptir, değerli şeylere zarar vermeye ve onları yıkmaya çalışır.
Bu tür insan hain hain bakar, hain hain konuşur, haince davranır ve gitgide daha da hainleşir. Halk arasında bazen kötülük yapan insana: “ Hain, sen ne yaptın?” diye sorarak sitemli bir şekilde seslenirler.
Hain, hıyanet eden kimsedir, iyiliğe karşı kötülük edenlerden yani emanete hıyanet edenlerdendir. O, yakınlarını, dostlarını ve onu sevenleri arkasından vurur. Değer verilen prensiplere, gayelere, emeklere ve amaçlara ihanet eder.
Hain kime nedir ?
Hainlik içinde olan, kendinden emin olmayan, dışarıya yansıttığından tamamıyla farklı şeyleri içeride saklayan, içinde olanı diliyle ifade etmeyen, kendine ait olmayana haince bakan ve emanete ihanet eden kişiye hain denir.
Gözüyle net olarak gördüğünü, diliyle çarpıtarak ifade edene hain denir. Çünkü gördüğünü olduğu gibi ifade etmeyen, o andaki gerçeğe ihanet etmiş olur. Işte gözlerin hain bakışı bu durum için geçerlidir.
Hain, kapalı olan göğsünde hainlikle ilgili sırrı saklamaya çalışır. Ama SIR hainliği sevmediği için hainlik sırrını ortaya çıkarır ve hainlik sırrı kimsenin bilgisi dışında kalmaz. Hainlik sırrının özelliği eninde sonunda ortaya çıkmasıdır.
Akif MANAF
“ HAİN PSİKOLOJİSİ" kitabından.....