İMF (Uluslararası Para Fonu), Türkiye’nin de içinde bulunduğu 189 üye ülkenin oluşturduğu, küresel finansal düzenini takip eden, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon görevi yapan uluslararası bir kuruluştur.
İMF, ekonomik anlamda sıkıntı çeken ülkelere desteği, gelişmiş ülkelerden aldığı DOLAR, EURO, STERLİN VE JAPON YENİ’ni bir torbada toplayarak oluşturduğu havuzdan vermektedir.
İMF, ekonomik kapsamda yapacağı desteği ülkelere sıcak para vererek yapmaz. Destek, bahse konu ülkenin arkasında durarak, alacağı borçlara kefil olduğunu belirterek yapar.
Destek verilen ülkenin arkasında İMF olduğunu bilen diğer ülkelerde borç vermekten çekinmezler. Bu durum ülke içerisinde bir rahatlığın oluşmasına ve sıcak paranın ekonomide dolaşmasına sebebiyet verir.
Madem şartlar bu kadar güzel olacak, neden Türkiye İMF ile anlaşmayı istemiyor? Çünkü İMF, sıkıntıdaki ülkeye yardım ettiği zaman, bu yardım karşılığında kontrolü eline alır ve o ülkeyi yöneten hükümetlerden bazı taleplerde bulunur.
İMF den borç alacak ülke, ekonomik olarak bir denetçiyi yanına aldığını bilir. İMF, ekonomik anlamda yardım talebinde bulunan ülkenin alacağı bütün kararlarda söz sahibidir. Ekonomik olarak denetleme faaliyeti başladı mı artık, memur, işçi, emekli maaşlarının ne kadar artacağından, kimin ne zaman emekli olacağına, ülke içerisinde vakıflar dahil yapılacak yardımlardan, planlanan bütün ekonomik kararları denetler ve bu kararlara ortak olur.
Örneğin, Türkiye de yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayını düşünelim.
Bahse konu Saray İMF’nin olduğu bir dönemde yapılacak olsa idi, İMF dur bakalım, ülken zor durumda ve benden yardım istiyorsun. O halde bu sarayı yapmayacaksın parayı ekonomik eksiklikleri tamamlamada kullanacaksın diyebilecektir.
Başka bir ifadeyle ülkeyi yöneten hükümetler, İMF kontrolüne girildiği an ülkede yaşayan vatandaşların hoşuna gidecek popülist kararlar alamaz hale geleceklerdir.
Şimdi gelelim canım ülkemin içinde bulunduğu duruma.
Türkiye yaşadığı ekonomik krizdeki borç sarmalından kurtulabilmek için, 80 milyar Dolar paraya ihtiyaç duymaktadır.
Canım ülkem, yıllarca yapılan yanlış uygulamalar sonunda yaşadığı ekonomik krizden kendi imkanları ile kurtulacak durumda değildir. Herhangi bir ülkeden bu büyüklükte borç para bulma şansıda yoktur.
Türkiye, İMF ile anlaşmak da istememektedir.
O halde soru şudur.
İMF ile anlaşma yapmadan hangi ekonomik programla bu darboğazdan kurtulacağız?