AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Meclis’te yaptığı konuşmada AKP gelene kadar Türkiye'de kadının adının olmadığını savundu.
Sayın Zengin, AKP öncesinde kadının adı yoktu dediğinde küçük bir arşiv taraması yapmanın faydalı olacağını düşündüm.
Arşivden bakın neler çıktı.
12 Mart 2009, Afyonkarahisar'ın ilçelerine ziyaretlerde bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kendisinden iş isteyen kadınlara, “Evdeki işler yetmiyor mu?” karşılığını verdi. (https://www.hurriyet.com.tr/)
11 Temmuz 2013, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, kadın gazetecilerle ilgili olarak AA'ya yaptığı açıklamada “Meclis’te insanların doğal hallerini çekip yayınlamak bir ahlaksızlıktır dedim. Ben de sizin doğal hallerinizi çekip internetten yayınlasam doğru olur mu, dedim. Oturup sizin bacak aranızı da çeksem yayınlasam bu doğru olur mu, dedim, bu ahlaksızlık değil mi dedim.” (https://www.internethaber.com/)
28 Temmuz 2014, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Kadın iffetli olacak. Mahrem namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak, bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak" diye konuştu. (https://www.cnnturk.com/)
01 Ocak 2015, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılının ilk bebeği Meryem Azra’yı ziyareti sırasında kadınların annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almaması gerektiğini söyledi. (http://www.diken.com.tr/)
Örnekleri çoğaltmak mümkün.
İster istemez Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yani Sayın AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in kadının adının olmadığını söylediği yıllarda ne olmuş diye arşiv çalışmasını daha eskilere götürdüm.
Bakın arşivden bu sefer neler çıktı.
Şuan TBMM de AKP Grup Başkanvekili olarak görev yapan Sayın Zengin’in halen yaptığı görevi yapabilmesi için, 05 Aralık 1934 tarihinde kadınlar milletvekili olarak seçme ve seçilme hakkına kavuştular.
Tarihin derinliklerinden çıkan birkaç hanımefendinin isminden bahsetmeden geçemeyeceğim.
Osmanlı’da modern kadın hareketinin ve milliyetçilik fikrinin doğuşunun mimarı, Halide Edip Adıvar (1884-1964).
Türkiye’nin ilk öğretmenlerinden, Refet Angın (1915-2010).
Türk Tarih Kurumu’nun kurucu üyesi, Afet İnan (1908-1985).
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu, Sabiha Gökçen (1913-2001).
İlk kadın savaş muhabiri, Semiha Es (1912-2012).
Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından olan ve Köy Enstitülerinin kuruluşunda görev alan, Mualla Eyuboğlu (1919-2009).
Türkiye’nin eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı, Yıldız Moran (1932-1995).
Yüzlerce başarılı hanımefendi Türk tarihinde yerlerini almış durmaktadırlar.
Sayın Özlem Zengin Cumhuriyet tarihini incelediğinde kendisi gibi başarılı yüzlerce kadını görecektir. Hatta çok uzaklara gitmesine bile gerek yoktur.
TBMM Genel Kurul Salonunda bulunan İYİ Partiye bakması bile yeterlidir.
41 milletvekili bulunan İYİ Parti’nin başında, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı bir kadın bulunmaktadır.
Bizler Sayın Zengin’i başarılı Türk kadınları arasına zaten kaydetmiştik, sadece kendisinden kendi hemcinslerine ve Cumhuriyetin kadınlar üzerindeki olumlu etkilerine sahip çıkmasını beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum.